Honing

Honing is een gezond en zeer waardevol voedingsmiddel, maar is tegelijkertijd ook een waar medicijn. Al eeuwen lang wordt honing gebruikt in verschillende toepassingen omwille van de geneeskrachtige werking die het bevat. Honing is anti bacterieel, en ontstekingsremmend.

Griekse en Romeinse soldaten hadden altijd honing bij zich om strijdwonden mee te behandelen.

Honing is een werkzaam middel en kan hiervoor direct op de wond worden aangebracht.

Hoe onstaat nu honing ?

Veel planten op aarde, .ook onze groenten en fruit, zijn voor bestuiving aangewezen op bestuiving door insecten, zoals de bij. De bloemen van deze planten produceren in een speciaal deel, de nectarien, een zoete vloeistof genaamd nectar om bijen te lokken.

Zodra de temperatuur hoog genoeg is gaan de haalbijen op zoek naar nectar. Zij bezoeken de bloemen en zuigen de vloeibare nectar op met hun tong. De nectar bevind zich echter volledig in de bloem. Wanneer nu de bij deze nectar wil hebben moet ze volledig in de bloem kruipen. Hierbij komt ze voorbij de stamper en de meeldraden. De bij zorgt zo voor bestuiving van de planten.

De opgezogen nectar wordt meegenomen naar de bijenkast . De bij voegt allereerst enzymen toe aan de nectar vanuit haar sapklieren zoals amylase, sacharase, katalase, glucose-oxidase, fosfatase en inhibine. Bij aankomst aan de kast wordt de nectar doorgegeven aan de thuisbijen die dit proces herhalen. De nectar kan zo wel meerdere malen doorgegeven worden aan andere thuisbijen totdat de nectar voldoende is ingedikt en  nog maar 30 tot 40 % aan vocht bevat.

Nu pas wordt de nectar opgeslagen in de cellen. De bij is een wonderlijk dier, een hoger wezen en kan zelf warmte produceren. Door snel met hun vleugelspieren te bewegen komt er warmte vrij en kunnen zij zelf de temperatuur regelen in de bijenkast. Door de warmte in de kast te verhogen wordt de nectar verder ingedikt en verdampt het laatste water totdat het vochtpercentage 15 tot 18% bedraagt en de nectar officieel HONING genoemd mag worden.

Nu gaan de bijen de honing afsluiten met een wasdekseltje

Om 1 kilogram honing te produceren moeten de bijen wel 3 kilogram nectar of honingdauw opzuigen. Hiervoor moeten de bijen bijvoorbeeld wel 7,5 miljoen koolzaadbloemen bezoeken.