Wat is bijenwas ?

Was is de bouwstof waarmee de bijen hun raten bouwen. De werkbijen van 12 tot 18 dagen oud kunnen zweten. Ze hebben 8 wasklieren in hun achterlijfje. Elke klier bestaat uit ca. 20000 hele kleine kliertjes, die samen een druppeltje vloeistof kunnen produceren. Zodra de vloeistof in aanraking komt met de buitenlucht stolt het tot een wasplaatje. Dit proces wordt ‘’was zweten’’ genoemd. Deze plaatjes worden dan, door de bijen gekauwd en worden er toevoegingen gedaan door speeksel, plantaardige delen, harsachtige stoffen vanuit stuifmeel,en balsemachtige stoffen, waardoor de was geelachtig wordt. Voor het produceren van was is een hoge temperatuur nodig.

Oude bijen kunnen, indien nodig, wel weer was zweten .

De bijen gebruiken de was om hun raten te bouwen. De raten bestaan allemaal uit zeshoekige cellen waardoor er een wonderbaarlijke structuur ontstaat. Deze manier van bouwen is tot op heden nog niet volledig verklaard, maar blijkt wel dat deze structuur constructief voor de grootst mogelijke stabiliteit zorgt.

De was dient niet alleen als skelet voor hun woning, maar doet ook dienst als zintuig, zenuwstelsel, geheugen, immuunsysteem en airconditioning.

Bijvoorbeeld , wanneer een haalbij een nieuwe voedselbron heeft gevonden, zal ze bij terugkomst,  een bijendans opvoeren en de andere bijen informeren waar, hoever en hoe groot de voedselbron is die zij gevonden heeft. In de bijenkast is het donker en daarom zullen de bijen door de trillingen die de bijendans veroorzaakt op de raten, informatie krijgen, en gaan ze door de informatie die ze hebben verkregen, daarna naar de voedselbron toevliegen.

De was wordt ook gebruikt om cellen te verzegelen of om koninginnen cellen te bouwen.

Waaruit bestaat was ?

Bijenwas bestaat vooral uit organische verbindingen zoals koolstof, waterstof, zuurstof en een heel kleine hoeveelheid stikstof. Deze samen zijn bekend als verzadigde koolwaterstoffen, organische zuren, alcoholen. De verhouding van de belangrijkste stoffen in percentage is 65 tot 80 % esters, 10 tot 15% koolkwaterstoffen, 10 tot 12 % organische zuren en 1% alcoholen.

                                                ‘’A Bee is an exquisite chemist ‘’

Gebruik van bijenwas :

De esters in bijenwas zijn eigenlijk de wassen in de bijenwas. Bepaalde esters zijn zeer beschermend voor de huid en worden daarom als toevoeging gebruikt in de cosmetica, waar de bijenwas gebruikt wordt in huidverzorgingsproducten en producten om de huid te behandelen zoals zalven en cremes.  Ook wordt bijenwas gebruikt in wikkels en pakkingen, als behandeling bij vormen van pijn waarbij warmte goed doet.

Ook worden er oorkaarsen van gemaakt , die bij de indianen al lang geleden gebruikt werden om oorproppen mee te verwijderen.