Wondermiddel uit de Bijenkast

Wat is Propolis en waar komt het vandaan?

Het woord Propolis komt van het Grieks. ‘Pro’ betekend ‘ten behoeve van of ter bescherming van’ , en ‘polis’ betekent ‘burcht’

Propolis is samengesteld uit harsen, wassen en gommen van de bomen.

De boom gebruikt dit om gaatjes in de bast te dichten en om blad- en bloemknoppen te bedekken met een dun, kleverig laagje. Dit laat geen vocht en lucht door. Zo kunnen ziektes de boom niet binnen en bloemknoppen niet beschimmelen of rotten. Harsen kunnen uitvloeien en sluiten zo de ziektekiemen in. Hierdoor verschrompelen bacteriën, schimmels, gisten en ook virussen.

Het halen van propolis is een tijdrovende klus voor de bijen.De hars is tamelijk taai en hierdoor moeilijk mee te nemen. Met hun kaken en voorpoten halen de haalbijen elke keer een stukje los. Vervolgens kneden ze de stukjes hars tot een balletje en stoppen dit balletje in hun pollenkorfje. Wanneer ze terugvliegen met de harsballetjes naar de bijenkast wordt het doorgegeven aan de werkbijen die het hars vermengen met bijenwas en bijenpollen. Ze vermengen hierbij ook nog enzymen uit hun sapklieren waardoor de propolis eindelijk soepel en vormbaar wordt.

De bijen beschermen hiermee hun broednest tegen ziektekiemen en ze dichten er gaatjes in de wand van de kast of korf mee.

Nadat de bijen de harsen van de knoppen van bomen (vooral van populieren, kastanjes en naaldbomen) hebben verzameld, noemen we het “propolis”. Er is dan ook speeksel en bijenwas bijgemengd. Het is een bruin, geurend, en vanaf zo’n 20 graden kleverig goedje. Zo kunnen ze een goede temperatuur voor het broednest bewaren.

Wat is de Samenstelling?

De gehaalde harsen, gommen en botanische wassen zijn een mengsel afkomstig van verschillende boomsoorten, die elk hun eigen typische harsen hebben. Daardoor verschilt dit per gebied en vegetatie. Potente bestanddelen van propolis zijn: harsen, flavonoïden, ferulazuren en aromatische oliën.

Ook wordt er door de werkbijen een strook propolis aan de ingang van de bijenkast geplakt, zodat alle haalbijen die terugkomen van hun vlucht eerst over die strook propolis moeten stappen opdat hun pootjes gedesinfecteerd worden, en zo het volk vrij blijft van ziektekiemen van buitenaf.

Hoe Gebruik je Propolis ?

Propolis wordt gebruikt als natuurlijk antibioticum en ondersteund de werking van het immuunsysteem. Propolis bevat ongeveer een 100 verschillende stoffen en kan zowel uitwendig als inwendig worden toegepast. Door zijn veelheid aan verschillende bestanddelen heeft propolis een uitgebreid scala aan eigenschappen.

In bijvoorbeeld tinctuurvorm is propolis heilzaam voor mensen, als ontstekingsremmer in mond en keelholte.

Wat zijn de Eigenschappen?

Propolis heeft als natuurlijk antibioticum een aantal voordelen. Er is geen bacteriën die een resistentie ontwikkelen tegen propolis. Propolis heeft geen negatieve werking op de darmflora. Het is niet alleen anti-bacterieel, maar ook anti-viraal en tegen schimmels.

Doordat propolis een veelvoudig mengsel is, werkt zij over een breed spectrum. Propolis is huidvriendelijk, balsemend, pijnstillend en helend. Bij allergie voor propolis wordt de huid echter rood en schilferig. Bij ongeveer één op de 2000 mensen komt dit voor. Dit kan een paar dagen tot een week duren